Independència: majoritària de debò


Ahir en Carles Castro a La Vanguardia presentava un article titulat “Majories de debò” on, amb un clar to en contra de la independència, presentava uns càlculs a partir dels quals demostrava que no hi havia una majoria a favor de la secessió atès que, atenció!, segons els seus càlculs només el 49,7% hi votaria a favor. La manera de fer els càlculs és molt senzilla: a partir del darrer baròmetre del CEO ha mirat quin percentatge de votants de cada partit està a favor de la secessió i ho ha multiplicat pels vots rebuts.

En l’article Castro però comet dos errors importants a l’ometre en el càlcul l’abstenció. En primer lloc, no té  en compte que aquest 49,7% és sobre el total de persones que votarien a favor + en contra + abstenció. Amb una regla de tres ràpida, si considerem només els vots a favor i els vots en contra, el percentatge puja a força més del 60%. I segon: no té en compte que elsabstencionistes malgrat que no han votat a les eleccions autoòmiques, n’hi ha uns quants que diuen que sí que votarien en un referèndum. En concret, el següent gràfic presenta el comportament per cada votant:

Vot per partit.png

Doncs bé, nosaltres hem (re)fet els càlculs i a més a més estem en condicions de presentar-los de manera desagregada per municipi.  Els següents mapes presenten el suport per cadascuna de les diferents possibles opcions en un referèndum.

En primer lloc mostrem el mapa dels votants a favor de la independència, on hi veiem com és a les zones de la Catalunya interior on hi hauria un suport més elevat (fixeu-vos que el color verd més fort significa que entre un 70 i un 80% dels electors votaria a favor de la independència):

votsfavor.png

Seguidament, els votants en contra de la independència (en aquest cas, l’escala arriba només fins al 40% dels vots). Les comarques de l’àrea metropolitana de Barcelona i a la Vall d’Aran és on aquest percentatge és més alt.

votscontra.png

Pel que fa als abstencionistes, queden reflectits en el següent mapa. És sobretot a la costa, a les Terres de l’Ebre, el Segrià i a la Vall d’Aran on el percentatge seria major.

abstencio.png

Finalment, el proper mapa presenta la diferència entre els vots a favor de la independència i els vots en contra. En verd hi ha tots els municipis on la independència, segons els resultats de les eleccions del novembre passat, guanyaria. En vermell els 28 municipis de Catalunya (2,9%) on els vots contraris serien més que els vots a favor.

diffavorcontra.png

I finalment, la pregunta del milió: quins serien els resultats segons aquests càlculs?

Doncs bé, d’acord amb els resultats de les eleccions del passat novembre i segons la metodologia que hem aplicat, els percentatges de suport a la independència serien els següents: el 42,89% votaria a favor, el 29,1% en contra, el 22,21% s’abstindria i el 5,7% no ho sap o no contesta. En efecte, aquests són percentatges més baixos dels que predeia en Carles Castro ahir. Però…

Si descomptem les persones que diuen que s’abstindrien en el referèndum i aquelles persones que no saben o no contesten a la pregunta, pràcticament 6 de cada 10 catalans que anirien a les urnes en un hipotètic referèndum d’independència votarien a favor (59,6%, tal i com mostra el gràfic de sectors de la dreta), i hi hauria una participació del 72,1%. I si assumim una hipòtesi encara més conservadora, per la qual tots els que diuen que no ho saben o no contesten acabessin votant que no, el percentatge de favorables en un referèndum encara seria del 55,2% a favor, amb una participació del 77,8%.

Suport final.png

font: http://blogspersonals.ara.cat/elpatidescobert/2013/04/09/independencia-majoritaria-de-debo/

Quant a ANC BADALONA

Assemblea Nacional Catalana - Badalona per la Independència
Aquesta entrada ha esta publicada en Catalunya nou estat d'Europa, Publicacions. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s