Mas demana per carta a Rajoy pactar la consulta en el termini més breu possible


Va enviar-li ahir la carta per formalitzar la petició de celebració de la consulta · Hi va adjuntar l’informe del Consell Assessor

El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha enviat la carta al president espanyol, Mariano Rajoy, en la qual li expressa la necessitat ‘d’abordar el diàleg i la negociació’ que permetin la celebració d’una consulta al poble català ‘de manera pactada’, ‘en el termini més breu possible’ i amb els marcs legals que s’estableixin. Mas hi argumenta que es donen les ‘condicions favorables’ per a plantejar-la: ‘ampli suport ciutadà i parlamentari, voluntat de diàleg i negociació, i existència de vies legals per a portar-la a terme’. A més, recorda a Rajoy que uns altres països ‘també de la UE’ han trobat vies per a ‘solucionar democràticament i legalment aquesta mena de desafiaments i realitats’ i que ‘Espanya no hauria de ser-ne l’excepció’.

Hi expressa, a més, la voluntat d’enviar-li ben aviat la versió traduïda al castellà de l’informe del Consell Assessor per la Transició Nacional, sobre la realització de la consulta. Mas hi destaca que la intenció de l’escrit és oficialitzar la intenció de fer la consulta i ‘fer-li veure que hi ha moltes vies des del punt de vista legal de poder-ho fer i que el problema no és de legalitat, sinó de voluntat política’.

Mas ha dit que volia transmetre a Rajoy que ‘hi ha una cohesió molt gran dins la societat catalana per canviar l’estatus quo actual’.

El president considera que l’única manera que hi ha actualment per a poder canviar l’statu quo actual és fer la consulta i ha dit que demanaria a Rajoy ‘reiniciar les converses i les negociacions’ per poder-la tirar endavant de manera ‘pactada i legal’.

‘Una resposta d’estat’

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha demanat una ‘resposta d’estat’ del govern espanyol. ‘El poble de Catalunya es mereix una resposta política en majúscules, que fins ara no hi ha estat’, ha reblat. El conseller espera que l’oposició estigui ‘a l’alçada de les circumstàncies’ i ha defugit concretar la pregunta o la data de la consulta, que ha de ser ‘producte del consens’.

‘És difícil pensar en una decisió unilateral del Govern”, ha asseverat. Per Homs, la decisió del govern espanyol de celebrar una consulta depèn “més de la política que de les lleis vigents’ i, tot i advetir que té les seves dificultats, s’ha mostrat confiat a superar-les: ‘Venim a fer les coses ben fetes.’

Homs ha explicat que d’aquí a uns quants mesos ja es decidirà en quin mes del 2014 s’ha de celebrar la consulta i crear les condicions perquè sigui efectiva, i s’ha mostrat partidari de formular una pregunta com més clara millor.

En aquesta línia, ha insistit que és un camí nou per a tothom, però que no té marxa enrere: ‘El poble d Catalunya ha fet un clic, un canvi de xip, i ha pres consciència que vol decidir el seu futur i això no ho para ningú.’Imatge

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en ANC i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s