Diari del Setge


 

Image

Montjuïc

 

14 de setembre de 1713 (dia 52)

Jornada LII del setge. Dijous. Quart dia del novenari de les dames de la ciutat. Un dia més de canonades de la plaça i Montjuïc, contra els treballs de l’enemic per obrir-se pas i contra la gent que ha passat del Mas Guinardó cap a la caserna de Sants. Hem tingut notícia que l’enemic movia molt homes al peu de la muntanya i desplaçava feixina per protegir-los: el nostre comandant general ha ordenat la alerta màxima entre les vuit i les nou del vespre, però després hi ha hagut tranquil·litat. Hem vist arribar en la distància deu gànguils i dues sageties, que se suposen carregades de queviures per l’enemic. Durant aquests dies han arribat avisos d’una gran victòria imperial a Landau i també que a Itàlia es prepara un nombrós exèrcit per acudir en socors de Catalunya: esperem l’arribada de testimonis autèntics que ens ho confirmin. El Consell de Cent, gelós dels mèrits del nostre comandant general, ha decidit que el Conseller en Cap tingui la consideració de governador de la plaça i de les armes i ha fet nomenament de Josep Dalmau com a sergent major per a un dels batallons formats de la lleva de 3.000 homes per a la defensa de la plaça, el Castell de Montjuïc i el gloriós estendard de Santa Eulàlia.

 

13 de setembre de 1713 (dia 51)

Jornada LI del setge. Dimecres. Tercer dia del novenari de les dames de la Ciutat. Els canons de la plaça i del Castell de Montjuïc han continuat batent els mateixos llocs dels dies anteriors. A la falda de la muntanya, s’ha repetit també el foc dels nostres fusellers i miquelets, que han tingut una escaramussa de més d’una hora amb un nombrós contingent enemic. A mitjanit, ha sortit del nostre port un vaixell armat amb 19 homes que s’ha introduït entre l’enemic i han apressat un llondro amb 240 quintars de pólvora i moltes bales d’artilleria, que han conduït amb èxit a port. Els han rebut entre salutacions i crits d’alegria incontenibles. Sospitant per la falta d’activitat dels nostres enemics, el comandant general en cap Antoni de Villarroel ha fet mobilització general per reforçar novament Montjuïc i la línia de comunicació. Tothom ha acudit als seus llocs amb diligència. Hi havia més combatents dels necessaris per cobrir-los. Es diu que 600 francesos han carregat contra 200 fusellers del regiment de Martirià Massegur, qui els va resistir des dels veïnats de Montalegre. La junta de teòlegs s’ha aplegat per discutir sobre l’ús per raó del setge de la plata de les esglésies.

Font: http://www.diaridelsetge.cat

Aquesta entrada s'ha publicat en ANC i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s