La independència és natural / Vilaweb: Assumpció Maresma i Vicent Partal


La campanya de desqualificacions de la independència ja ha arribat a les qüestions morals car Mariano Rajoy ha dit al Wall Street Journal que la independència va ‘en contra de l’evolució natural del món’. Caram amb el registrador de la propietat.

Des de l’antiguitat més remota la qualificació del que és natural i del que no ho és ha provocat discussions inacabables. Inacabables i bastant inútils, val a dir. Perquè el que una generació considera com antinatural la següent ho viu amb la normalitat més absoluta. No sempre de forma unànime, és clar. El mateix Rajoy al 2005 encara considerava ‘antinatural’ (va usar el mateix adjectiu) el matrimoni entre persones del mateix sexe. Ignore si encara ho pensa però que en qualsevol cas ara ho especta, a la vista de l’ordenament jurídic espanyol.

El cas és que, siga com siga, el president del govern espanyol en una entrevista s’ha atrevit a desafiar moralment l’independentisme. I cal dir que ho ha fet amb una notable mala fortuna, val a dir. Mala fortuna perquè la vida mateixa de Mariano Rajoy no pot ser més explícita al respecte de com d’equivocat n’està. 

Prenent com a mesura de la proliferació dels estats el fet d’esdevenir membres de l’ONU, que no és la més exacta però tothom reconeix que té molt valor, hi ha prou amb veure que l’any que ell, Mariano Rajoy, va naixer l’ONU tenia 76 estats membres mentre que avui en té 193. O siga que han aparegut més estats mentre ell ha estat viu que en tota la història anterior. 

 Si ho puntegem això amb els esdeveniment principals de la seua biografia la cosa arriba a ser divertida i tot. Perquè si quan Rajoy va neixer hi havia 76 estat membres de l’ONU a l’edat, enormement precoç per cert, en que va esdevenir registrador de la propietat la xifra ja havia pujat fins els 152. O siga que el nombre d’estats independents s’havia doblat, literalment, mentre ell només es dedicava a estudiar. 

I quan va entrar a ser ministre per primer vegada l’ONU havia passat de tenir aquells 152 a tenir-ne 185, que es van convertir en 192 abans que no arribés a ser president del govern. Per acabar-ho de complicar, només cal recordar que sent ell mateix president del govern espanyol s’ha reconegut formalment un estat nou que es diu Sudan del Sud i que com el nom indica ben gràficament és la secessió de l’antic Sudan a seques. Una seccessió que, per cert, m’agradaria saber perquè no és ‘antinatural’ o perquè Rajoy no la considera com a tal.

En definitiva la posició de Rajoy és simplement ridícula. I d’un nivell intel·lectual ínfim, penós. Fins i tot reconeguent, com fan els filòsofs, que una cosa antinatural pot passar Rajoy hauria d’adonar-se’n que quan una cosa passa tantes vegades i ho fa d’una forma tan persistent amb una acceptació tan generalitzada en qualsevol circumstància, continent i època, en tot cas la pregunta a fer-se és si no serà allò exàctament ‘el que és normal’. I la veritat és que vist com ha evolucionat el món contemporani em sembla elemental reconèixer que tenir un estat propi com a forma de govern, ser independent en definitiva, és l’opció política preferida de la humanitat.

I ara també de nosaltres. 

assumpcio.maresma@partal.cat

Font: Vilaweb, http://www.vilaweb.cat/editorial/4145843/independencia-natural.html 

Aquesta entrada s'ha publicat en ANC i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s