Kosovo i el minut català


«La Catalunya independent no estarà ni un minut fora de l’Espai Econòmic Europeu. En tenen algun dubte?»

“Espanya vetarà Catalunya d’entrar a la Unió Europea pels segles dels segles, i fora de la Unió Europea fa molt de fred”. Aquesta sentencia ens ha estat recordada repetidament per polítics sèniors de Madrid, no cal dir noms.
Avui, m’agradaria veure la cara que se’ls ha quedat a aquests polítics defensors de la nació espanyola, en saber que la Comissió Europea ha iniciat negociacions amb Kosovo.  Inicialment es negociarà una àrea de lliure intercanvi de mercaderies, serveis i capitals, mentre, Kosovo anirà adaptant la seva legislació a les normatives europees. Posteriorment, si la relació és bona, es negociarà l’adhesió a la Unió Europea amb tots els drets i deures.

Espanya no ha reconegut mai Kosovo com a estat, sembla ser que d’aquest posicionament Catalunya en té la culpa. A la Unió Europea, Espanya n’està vetant l’adhesió, però tots sabem que inicialment, el que importa és la lliure circulació de mercaderies, serveis, capitals i persones, i això és el que, tirant pel dret, amb una clara decisió política, la Comissió Europea està ja negociant amb Kosovo, la pertinença a aquest Espai Econòmic Europeu.

Per què la comissió actua així? Per entendre el perquè, hem d’anar al punt clau del ser d’Europa. Per a això, voldria recordar unes parts del preàmbul del Tractat de Roma del 1957 constitutiu de la Comunitat Econòmica Europea. Bé, transcric la versió consolidada del 2002 en castellà, no l’he sabut trobar en català a la web d’europa.eu: “Resueltos a sentar las bases de una unión cada vez más estrecha entre los pueblos europeos; dECIDIDOS a asegurar, mediante una acción común, el progreso económico y social de sus respectivos países, eliminando las barreras que dividen Europa, (…) Resueltos a consolidar, mediante la constitución de este conjunto de recursos, la defensa de la paz y la libertad e invitando a los demás pueblos de Europa que participan de dicho ideal a asociarse a su esfuerzo”.

Si han llegit bé el text estaran d’acord amb mi que aquests polítics de Madrid estan desprestigiant la institució i la memòria dels seus fundadors. És per això, pel propi esperit de ser de la Unió Europea, per l’objectiu que va portar a Konrad Adenauer, Jean Monet, Alcide de Gasperi, Robert Shuman i els altres, a fundar la Comunitat Econòmica Europea, que la Comissió Europea està decidida a resoldre políticament el cas de Kosovo.

A l’hora de fer comparacions, hem de fer un afegit però: un nou estat català, tardarà en adaptar les seves lleis a les normatives europees, el temps que un bon mecanògraf tardi en escriure el  document. No hi ha res a adaptar, negociar ni harmonitzar, ja que senzillament és. La Catalunya independent no estarà ni un minut fora de l’Espai Econòmic Europeu. En tenen algun dubte?

 
 
Anuncis

Quant a ANC BADALONA

Assemblea Nacional Catalana - Badalona per la Independència
Aquesta entrada s'ha publicat en ANC i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s