Matthew Tree: ‘La independència té a veure amb la internacionalització d’una cultura injustament marginada’


L’escriptor Matthew Tree respon dues preguntes sobre la independència i el futur de Catalunya al món. És una altra entrevista de la sèrie ‘Faces of independence’ de l’edició en anglès de VilaWeb, que reproduïm en català.

—Per què i per a què voleu la independència de Catalunya?

—Catalunya va expulsada del corrent internacional -econòmicament, política, cultural, lingüística, etc.- quan és obligada a formar part d’un estat centralista a la Castella incipient de principis del segle XVIII. Ja és l’hora ara de tornar a formar part d’aquest corrent principal.

El reclam d’independència -almenys com ho he vist construir durant dècades- ha estat recolzat més consistentment per grups d’esquerra (en general) -hi ha fins i tot també per alguns anarquistes- que no volen un simple canvi de bandera, sinó veritables canvis socials i la fi de la corrupció. És una cosa que només es pot aconseguir amb la creació col·lectiva d’un país, sense obstacles d’un govern central a Madrid. Un govern espanyol que l’únic interès genuí que té a Catalunya sembla que sigui cobrar tots els impostos que pugui per tal de fer resistir una oligarquia antiquada que deixa enrere unes dècades daurades de complicitats i comença a ser desemmascarada com una conspiració criminal per malversar, subornar i manipular l’opinió pública de manera il·legal i en escala industrial.

La independència política de Catalunya, em sembla a mi, és un assumpte post-nacionalista, que té més a veure amb la internacionalització de la cultura injustament marginada i l’oportunitat de corregir els mals socials, que amb qualsevol exaltació irracional de la nació catalana com a tal.

Mathew tree

―Què pot aportar una Catalunya independent al món?

—Després de viure a Catalunya durant mig any aproximadament, em va sorprendre que l’existència mateixa de la realitat al meu voltant -una cultura lingüística com qualsevol altra a Europa, un eclecticisme cultural tan internacional com qualsevol altra en el món, un sentit de ser tan real d’un país com Escòcia o Portugal o Suècia- era tan desconeguda al meu país d’origen, a la resta d’Europa o, de fet, la resta del món. Després de trenta anys de viure aquí, la persistència d’aquesta ignorància, més que sorprenent, s’ha convertit en exasperant. Si ningú ens pot veure clarament, llavors segurament ens toca a nosaltres col·locar-nos al mapa i internacionalitzar de cop una cultura que sempre ha estat de primera classe encara que el món potser no n’era conscient.

Font:Vilaweb.cat 27/01/2015

Aquesta entrada ha esta publicada en ANC. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s