Catalunya mou peça; comença la partida


salvador cot El Món

per Salvador Cot.

En qüestió de dies, la pilota estarà a la teulada de Madrid. Serà l’estat qui haurà de decidir quina és la resposta adequada per contrarestar la gradació de desobediències que plantejaran el Parlament i el Govern. Per primera vegada en tres-cents anys, no poden respondre amb la violència i qualsevol acció de força contra un parlament legítimament constituït tindrà conseqüències internacionals greus i immediates.

El problema principal de Madrid és el seu deute públic, que arriba pràcticament al cent per cent del Producte Interior Brut (PIB). Espanya ha respirat darrerament per la moderació de la prima de risc i l’increment de la qualificació de les agències internacionals. Però la darrera bona notícia -el BBB+ de Standard&Poor’s- incloïa una salvetat molt clara en l’informe “la solvència del deute espanyol es veuria exposada a una rebaixa de la seva qualificació si Catalunya deixa de ser part d’Espanya”.

Just al contrari del discurs oficial, del que desconfien els deutors no és de la viabilitat econòmica de Catalunya, sinó de la d’Espanya. O sigui que el govern de Mariano Rajoy haurà de demostrar que és capaç de retenir els catalans d’una forma equivalent a la que va utilitzar David Cameron respecte a Escòcia. Que vol dir des de la democràcia. I això és just el que no estan disposats a fer a Madrid.

Un conflicte obert entre el govern de Madrid i Catalunya pot obrir una nova crisi al sud d’Europa, amb conseqüències greus per l’estabilitat de la Unió Europea i de l’euro. Dues prioritats que estan a punt de ser contradictòries amb la voluntat de les elits madrilenyes. El Parlament de Catalunya mou peça i, ara sí, comença la partida de veritat.

Font: diari El Món, 27 d’0ctubre del 2015

http://www.mon.cat/cat/notices/2015/10/catalunya_mou_152552.php [Consulta: 28-10-2015]

Aquesta entrada ha esta publicada en ANC. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s