Diada de Nadal del 2017


Com cada dilluns ens vam trobar a la plaça de la Vila per recordar els exiliats i els presos polítics i per continuar fent República.

conc_dl_25_des_2017

Però en ser Nadal vam voler fer-vos arribar el nostre escalf d’una manera una mica més especial, i per això cantaires de l’Orfeó Badaloní, el cor Aurica i Dex Cor van interpretar el “Cant dels ocells”, el “Cant de la senyera”, “Mai caminareu sols” i “No sentiu el poble cantar”.

Clicant sobre la imatge podreu veure l’acte sencer.

paret del victòria

L’actriu Mercè Estévez va llegir el manifest que reproduïm a continuació.

HO HEM DE DIR BEN CLAR I BEN FORT QUE HEM RECUPERAT LA GENERALITAT I LES NOSTRES INSTITUCIONS I HEM DERROTAT L’ARTICLE 155.

Hem hagut de participar en unes eleccions convocades il·legalment pel senyor Rajoy. Els partits han fet campanya amb els seus líders a la presó i a l’exili i la llibertat d’expressió ha estat severament limitada, a TV3 i al carrer. La senyora Soraya ha llançat als quatre vents que havia escapçat l’independentisme. Malgrat tot, hem tornat a guanyar a les urnes.

La participació ha arribat al 82% i l’independentisme no s’ha enfonsat com alguns pronosticaven. El senyor Rajoy ha sortit derrotat d’unes eleccions convocades per ell mateix i la senyora Arrimadas, després d’una campanya amb molts mitjans econòmics i amb molts diaris i televisions a favor, ha passat de ser cap de l’oposició a ser cap de l’oposició.

A partir d’ara el camí no serà gens fàcil, tampoc: Més polítics i més ciutadans cridats a declarar, entre ells, Marta Rovira i Neus Lloveras. No sabem com es formarà govern amb el president Puigdemont, amenaçat de presó si torna a Catalunya per ser investit, i candidats a la presó i a l’exili. Ens han amenaçat de prorrogar el 155. L’estat espanyol segueix amb la via judicial i repressora tot i que s’ha confirmat que no aconsegueix aturar-nos.

Els diaris estrangers parlen del triomf independentista. La senyora Merkel ha demanat al Govern Espanyol que explori totes les possibilitats de diàleg amb Catalunya. Qui es podia imaginar, fa uns mesos, que Angela Merkel parlés de les eleccions catalanes!

L’èxit a les urnes i aquest petit gest d’Angela Merkel eixamplen l’esperança que la nostra lluita per alliberar els presoners arribarà aviat a bon port. Avui, dia de Nadal, el nostre cor és amb els Jordis, en Joaquim i l’Oriol. Per això hem deixat la sobretaula i l’escalf de casa nostra i ens hem reunit aquí com cada dilluns. Volem recordar que ells no han pogut passar un dia com avui amb la seva família i amb els seus fills. L’àpat de Nadal, l’han fet amb desconeguts, en el fred del menjador d’una presó on els han tancat sense cap justificació. Sotmesos a les decisions arbitràries i injustificades no tan sols dels jutges sinó també dels seus carcellers.

Ara, no podem defallir ni abandonar la nostra lluita pacífica i esperançada. Hem guanyat una vegada més a les urnes i només pot enterbolir aquesta victòria el fet que tenim uns companys a la presó per defensar la llibertat de tots els catalans.

VISCA CATALUNYA LLIURE I VISCA LA REPÚBLICA CATALANA!

Després, en Jordi Lleal i Giralt ens va llegir el seu text:

NADAL TRIST

A l’àpat de Nadal, quan estiguem asseguts al voltant de la taula,

Tinguem en la memòria als presoners: Oriol, Quim i Jordis,

Exiliats: Carles, Clara, Meritxell, Lluís i Toni.

Nou cadires desertes són testimonis muts de la seva absència.

Ara és el moment de construir una nació,

Tots plegats hem de superar febleses i amb noves expectatives,

Hem de vèncer per aconseguir l’objectiu de la seva llibertat.

Amb un regust agredolç commemorem el Nadal,

que tots podem celebrar aviat, la seva tornada a casa!

Tinguem un Nadal en Pau!